או- איך להשתמש בחכמת ההמונים כדי להגשים חלומות?
דמיינו רגע את התרחיש הבא:
במת טד המכובדת בלונג ביץ' קליפורניה.
באולם מעל 500 אנשים סקרנים ומוכנים לקראת עוד רעיון ששווה להפיץ.
על הבמה עולה דוקטור חביב בחולצה אפרורית מכופתרת ומתחיל לדבר על חלומות והגשמתם.
בום!
שור מופיע על הבמה.
אני הולכת לתת לכם שתי אפשרויות בנוגע לאיש שחשב על הרעיון הזה: סמנכ"ל שיווק במייקרוסופט לשעבר שעסק במרקטינג במשך 14 שנה והחליט לעשות שינוי קריירה. אדם משכיל, עם שני תארים מהטכניון ודוקטורט מהמחלקה לחינוך באוניברסיטת בר אילן. האיש מספר שאחד הדברים הראשונים שלמד כאיש מרקטינג במייקרוסופט היה שהוא צריך לעשות פעולות שיגרמו לאנשים לזכור אותו.
או
נער בן 16 שאוהב להגיב ברשתות החברתיות.
מי לדעתכם אחראי לשור על הבמה?
התשובה המדויקת היא.. המוח המשותף.
בשנת 2010 העלה ליאור צורף, המתואר ראשון מעלה, סרטון לחשבון הפייסבוק שלו ובו הוא משתף ברצון שלו להגשים חלום ולהרצות על בימת טד העולמית. הנושא להרצאה: חכמת ההמונים.
כשאתה רוצה להצליח להפיץ רעיון ולעשות אימפקט נרחב, אתה חייב להבין אותו לעומק. ובכדי להבין רעיון לעומק, אתה חייב לחיות לפיו.
אז ליאור בנה את ההרצאה שלו בטד בעזרת ההמון שלו. בעזרת חכמת ההמונים ברשת. אנשים שאת רובם הוא לא מכיר אישית, אך אותם שיתף בחלומותיו, עימם ערך סיעור מוחות ושאל שאלות. זאת היתה הרצאת הטד הראשונה שנכתבה על ידי ההמון. מעניין, לא?
כחלק מהתהליך, אור שגיא, נער בן 16 הגיב באחד הפוסטים והציע שכחלק מההרצאה, יעלה צורף שור על הבמה בכדי לשחזר ניסוי בחכמת המונים. כן, זה היה הרעיון שלו, והחלק של ד"ר צורף היה להקשיב לזה ולהשתמש בחכמת ההמונים.
וכך, בשנת 2021, ליאור צורף הזמין את הקהל בטד להעריך את משקלו של שור שהועלה על הבמה בכדי לבדוק אם ממוצע התשובות יהיה קרוב לערך הנכון. הקהל העריך את המשקל ב 813 ק"ג. המשקל האמיתי היה 814 ק"ג. כן, רק קילו אחד הפריד בן המשקל האמיתי לזה שהעריכו באמצעות שימוש במוח המשותף.
בספר "המוח המשותף" מספר ליאור צורף על היתרונות בשימוש בחכמת ההמונים כדי להטיב עם ההורות, הבריאות ומצבנו הפיננסי. בנוסף, הוא מלמד באמצעות הדוגמא האישית שלו איך ניתן להגשים חלומות בעזרת חכמה זאת.
הוא מספר למשל איך חמישה רופאים שבדקו אותו כשהיה חולה לא עלו על הסיבה האמיתית לסימפטומים, ואיך כשתאר אותם ברשת, מספר אנשים הציעו "שעלת" וכשחזר לרופאה, אחרי בדיקות, האבחנה של האנשים ברשת נמצאה נכונה.
הוא מספר גם את סיפורה של דבורה קוגן, אמא מודאגת שפרסמה ברשת החברתית תמונה של בנה שסבל מחום ופריחה על גופו לאחר שאובחן עם סרפטוקוקוס ושוחרר מבית החולים עם מרשם לאנטיביוטיקה. בתגובה לפוסט שלה, הציעו אנשים ברשת שמדובר במחלת קוואסקי, מחלה נדירה שטיפול מוקדם בה עשוי להציל חיים. ללא טיפול, 25% מהילדים עלולים לפתח סיבוכים לבביים. השיתוף של דבורה ברשת הציל את חיי ליאו, בנה, אחרי שההצעה של ההמון אומתה ע"י אבחנה רפואית.
הוא מדבר גם על הנרמול שאנחנו מקבלים בתור הורים כשאנחנו משתפים באתגרי ההורות שלנו, וכמובן שהדוגמאות לתחומים השונים בהם חכמת ההמונים עוד רבות.
את הספר ליאור מסכם במשפט שגם הוא תוצר של ההמון שלו:
“Great minds think alike, clever minds think together.”
תוך כדי הקריאה בספר התחברתי יותר לאהבה שלי לקהילות דיגיטליות. אני מנהלת שלוש כאלה בהתרגשות גדולה וחברה בעשרות קהילות בתחומי עניין שונים שנותנות ערך לחיי על בסיס יום יומי.
לרוב אני שואלת ומתייעצת בנושאים שונים לפני שאני שואלת חברה או מחפשת בגוגל.
לרוב, אני מקבלת מענה מפורט ומועיל תוך זמן קצר.
איך אתם משתמשים ברשת החברתית? אילו קהילות נותנות לכם הכי הרבה ערך?
Comments